Zo helpen we je

Als je bij ons langskomt, beginnen we met twee goede gesprekken. Een met de longarts (ongeveer 45-60 minuten) en een met de fysiotherapeut/ademhalingsspecialist. We stellen vragen over je klachten, je fysieke en mentale situatie, luisteren goed en doen een lichamelijk onderzoek. Daarna bespreken we onze bevindingen met je en stellen een vervolg voor. Soms is er een extra onderzoek nodig. Maar meestal kunnen we meteen met de behandeling beginnen.  

Onderzoek

We vinden het belangrijk om goed op je klachten en de geschiedenis ervan in te gaan.

Tijdens het lichamelijk onderzoek beoordelen we of je adempatroon afwijkt. We letten dan onder meer op je lichaamshouding, de hoogte en de snelheid van ademen, de ademdiepte en de adempauze. Vinden we een lichamelijke oorzaak voor een afwijkend adempatroon, dan besteden we daar eerst aandacht aan.

Extra onderzoek

Soms is het niet meteen duidelijk waardoor je afwijkend bent gaan ademen. Misschien heb je (nog niet vastgesteld) astma of is er iets anders. In dat geval krijg je het advies om contact op te nemen met je huisarts. Die zorgt dan, als dat nodig is, voor een gericht vervolgtraject.

Behandeling in 4 stappen

Meestal heb je 4 tot 6 behandelingen nodig in een periode van 6 weken. Het zwaartepunt ligt op de dagelijkse oefeningen, die je zelf doet. Woon je ver weg? Soms kunnen we een deel van de behandeling via een videoconsult laten verlopen. 

1. Een goed adempatroon aanleren

We starten je behandeling met het aanleren van het juiste adempatroon. Dat is vaak even wennen. Tijdens het oefenen kun je je kortademig voelen. Maar dat gevoel verdwijnt snel. Je leert eerst ademen in een gemakkelijke houding. Daarna moet je dit ook onder andere omstandigheden – bijvoorbeeld tijdens je werk – kunnen doen.

2. Goed ademen wordt een automatisme

Heb je de techniek onder de knie, dan volgt deel 2 van de behandeling. Je nieuwe adempatroon wordt een automatisme als je op de juiste wijze meerdere keren per dag oefent. Dit deel van je behandeling is intensief, het vraagt om doorzettingsvermogen. En het is essentieel. Het juiste adempatroon moet echt een automatisme worden, zodat het straks spontaan en onbewust plaatsvindt.

3. Ademen tijdens inspanning

In de derde fase van de behandeling leer je juist te ademen tijdens inspanning. 

4. Ademen tijdens het spreken

Tenslotte leer je hoe je goed ademt tijdens het spreken.

Geverifieerd door MonsterInsights