Stress

Laatst medisch gecontroleerd door:
Dr. Carel van Wetering
October 3, 2023
Afspraak maken?

In het kort

  • Chronische stress is een aanhoudende toestand van spanning en druk.
  • Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals werk, financiën, relaties of gezondheidsproblemen.
  • Chronische stress heeft zowel fysieke als emotionele gevolgen.
  • Verstoorde ademhaling door stress kan leiden tot gevoelens van angst en een verlies van vertrouwen in het eigen lichaam. Dit kan het gevoel van stress verder versterken.

Wat is (chronische) stress en hoe draagt het bij aan ademhalingsproblemen?

Stress kan bijdragen aan ademhalingsproblemen op verschillende manieren:

  1. Verhoogde ademhalingssnelheid: onder invloed van stress activeert het lichaam het sympathische zenuwstelsel, wat kan leiden tot een versnelde ademhaling. Snelle, oppervlakkige ademhaling kan de balans tussen zuurstof en koolstofdioxide in het lichaam verstoren en symptomen van kortademigheid veroorzaken.
  2. Gespannen ademhalingsspieren: stress kan leiden tot een verhoogde spierspanning, waaronder de spieren die betrokken zijn bij de ademhaling, zoals het diafragma. Gespannen ademhalingsspieren kunnen de ademhalingsbeweging belemmeren en resulteren in oppervlakkige, beperkte ademhaling.
  3. Hyperventilatie: onder chronische stress kan hyperventilatie optreden. Hyperventilatie verwijst naar een abnormaal snelle vaak oppervlakkige ademhaling die de verhouding tussen zuurstof en koolstofdioxide in het bloed verstoort. Dit kan symptomen veroorzaken zoals kortademigheid, duizeligheid, tintelingen in handen en voeten, en een gevoel van ademnood.
  4. Verminderde afweer: stress kan de afweer en de gevoeligheid van de luchtwegen vergroten. Dit kan bv bij astma of COPD verergering van symptomen van kortademigheid, piepende ademhaling en benauwdheid geven.

Wat is de relatie tussen stress en ademhaling?

De relatie tussen stress en ademhaling is complex en kan verschillende effecten hebben. Stress kan zowel direct als indirect de ademhaling beinvloeden. Hier zijn enkele manieren waarop stress de ademhaling kan beïnvloeden:

  1. Oppervlakkige ademhaling: onder invloed van stress kan de ademhaling oppervlakkig en sneller worden. In plaats van de normale diepe ademhaling, ademen mensen vaak meer vanuit de borst in plaats van de buik. Dit type ademhaling kan invloed hebben op de zuurstofuitwisseling en symptomen van kortademigheid veroorzaken.
  2. Hyperventilatie: ten gevolge van chronische of acute stress kan hyperventilatie optreden. Hyperventilatie verwijst naar een abnormaal snelle en vaak oppervlakkige of onregelmatige ademhaling, waarbij de persoon meer ademt dan nodig is voor de zuurstofbehoefte van het lichaam. Dit kan leiden tot een verstoring van de balans tussen zuurstof en koolstofdioxide in het bloed, wat symptomen kan veroorzaken zoals kortademigheid, duizeligheid, tintelingen in handen en voeten, en een gevoel van ademnood.
  3. Gespannen ademhalingsspieren: stress kan leiden tot spierspanning, waaronder de spieren die betrokken zijn bij de ademhaling, zoals het diafragma. Gespannen ademhalingsspieren kunnen de ademhalingsbeweging belemmeren en resulteren in oppervlakkige ademhaling.
  4. Verhoogde gevoeligheid van de luchtwegen: stress kan een rol spelen bij mensen met astma en copd. Dit kan meer klachten van kortademigheid, piepende ademhaling en benauwdheid geven.
    Het is belangrijk te weten dat niet iedereen op dezelfde manier op stress reageert en dat de effecten van stress op de ademhaling kunnen varieren. Sommige mensen kunnen tijdens stress juist een vertraagde ademhaling of ademstops ervaren.

Het beheersen van stress en het toepassen van stress verlagende technieken, zoals ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken en mindfulness, kunnen helpen de ademhaling te reguleren en stress gerelateerde ademhalingsproblemen te verminderen.

Oorzaken van stress

Stress kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zowel externe als interne. Hieronder enkele veelvoorkomende oorzaken van stress:

  1. Werkgerelateerde stress
  2. Financiële stress
  3. Relatieproblemen
  4. Gezondheidsproblemen
  5. Levensveranderingen
  6. Overbelasting en tijdsdruk
  7. Traumatische gebeurtenissen
  8. Persoonlijke verwachtingen en perfectionisme

Dezelfde situatie kan voor verschillende mensen verschillende niveaus van stress kan veroorzaken. Iedereen reageert anders op stressoren en wat als stressvol wordt ervaren, varieert van persoon tot persoon.

Symptomen van ademhalingsproblemen door stress

Een veranderde ademhaling ook disfunctionele ademhaling ten gevolge van stress kan verschillende symptomen veroorzaken. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  1. Soms zijn mensen zo bang dat ze weer een benauwdheidsaanval krijgen dat op zich weer aanleiding geeft tot meer stress, waardoor ze het vertrouwen in hun eigen lichaam kwijtraken dat ook weer tot meer stress leidt.
  2. Oppervlakkige ademhaling: mensen kunnen een verandering in hun ademhalingspatroon ervaren, waarbij ze sneller en oppervlakkiger ademen in plaats van rustige en wat diepere ademhaling vanuit de buik. Dit kan tot een gevoel van onvoldoende lucht en kortademigheid leiden.
  3. Soms vergeten mensen wel eens om te ademen in stressvolle omstandigheden (bijvoorbeeld bij een examen schrijven). Ook dat kan dan een kortademig gevoel geven.
  4. Hyperventilatie ten gevolge van onderliggende stress dit houdt in dat ze snel en diep ademhalen, waardoor de verhouding tussen zuurstof en koolstofdioxide in het bloed verstoord raakt. Dit kan leiden tot symptomen zoals duizeligheid, tintelingen in handen en voeten, snelle hartslag en een gevoel van ademnood.
  5. Beklemming op de borst: stress kan spanning en strakheid in de borststreek veroorzaken, waardoor het moeilijk kan zijn om diep adem te halen. Dit kan een gevoel van beklemming op de borst geven en ademhalingsproblemen veroorzaken.
  6. Piepende ademhaling: sommige mensen kunnen last krijgen van een piepende ademhaling als gevolg van stress. Dit kan gepaard gaan met kortademigheid en benauwdheid.
  7. Onregelmatige ademhaling: stress kan de ademhaling onregelmatig maken, met pauzes of snelle ademstoten. Dit kan het gevoel van controle over de ademhaling verstoren en ademhalingsproblemen veroorzaken.
  8. Verhoogde ademhalingsfrequentie: onder stress kan de ademhalingsfrequentie toenemen, waardoor iemand meer ademt dan nodig is. Dit kan resulteren in een verstoorde balans tussen zuurstof en koolstofdioxide in het bloed.

Lichamelijke klachten veroorzaakt door (chronische) stress

Stress kan een breed scala aan lichamelijke klachten veroorzaken, zowel acuut als op de lange termijn. Deze klachten varieren van persoon tot persoon stress zijn onder andere:

  1. Ademhalingsproblemen: chronische stress kan aanleiding geven tot een ander, meestal verkeerd, disfunctioneel adempatroon
  2. Spierspanning en pijn: stress kan leiden tot verhoogde spierspanning, wat kan resulteren in pijnlijke spieren, stijfheid, spanning hoofdpijn en zelfs chronische pijn, zoals spanningshoofdpijn of pijn in de nek, schouders en rug.
  3. Maag-darmproblemen: stress kan het spijsverteringsstelsel beinvloeden en leiden tot klachten zoals maagpijn, buikpijn, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, braken, diarree of constipatie. Sommige mensen ervaren ook prikkelbare darmsyndroom (pds) als gevolg van stress.
  4. Verminderde weerstand en frequente ziekte: langdurige stress kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor iemand vatbaarder wordt voor infecties, zoals verkoudheid, griep en andere ziekten. Dit kan leiden tot frequente ziekte en langzamer herstel.
  5. Vermoeidheid: chronische stress kan leiden tot vermoeidheid en uitputting, zelfs na voldoende rust. Door de constante activatie van het stressresponsysteem kan het energieniveau worden uitgeput.
  6. Slaapproblemen: stress kan leiden tot slaapproblemen, zoals moeite met in slaap vallen, moeite hebben om door te slapen of onrustig slapen. Dit kan leiden tot vermoeidheid en een verminderde algehele gezondheid.
  7. Cardiovasculaire problemen: langdurige stress kan een negatieve invloed hebben op het cardiovasculaire systeem en het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Dit kan leiden tot hoge bloeddruk, hartkloppingen, hartziekten en andere cardiovasculaire problemen.
  8. Veranderingen in eetpatroon: sommige mensen hebben de neiging om hun eetpatroon te veranderen als reactie op stress. Ze kunnen meer eten en zich overgeven aan comfortfood, of juist hun eetlust verliezen en minder eten. Dit kan leiden tot gewichtstoename of -verlies, en voedingsgerelateerde problemen.

Onderzoek en behandeling van ademhalingsproblemen door stress

Het onderzoek en de behandeling van ademhalingsproblemen die worden veroorzaakt door stress kunnen verschillende benaderingen omvatten. Allereerst kan een medische evaluatie worden uitgevoerd door een arts, waarbij lichamelijk onderzoek en aanvullende tests kunnen helpen om een juiste diagnose te stellen. Een cruciaal aspect van de behandeling is stressmanagement, waarbij technieken zoals ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken, meditatie, mindfulness en cognitieve gedragstherapie worden gebruikt om de fysieke en mentale spanning te verminderen die de ademhaling beïnvloedt. Specifieke ademhalingstechnieken worden aangeleerd om de ademhaling te reguleren en te ontspannen. Reguliere lichaamsbeweging, zoals wandelen, zwemmen of fietsen, kan helpen om de longfunctie te verbeteren, de stressrespons te verminderen en de ademhalingsspieren te versterken. Voor sommige patiënten kan therapie of counseling nuttig zijn om stress en onderliggende emotionele factoren aan te pakken die bijdragen aan ademhalingsproblemen. Een psycholoog of therapeut kan technieken bieden om stress te verminderen, om te gaan met emoties en coping-strategieën te ontwikkelen. In bepaalde situaties kan medicatie ook worden gebruikt om symptomen te behandelen die verband houden met ademhalingsproblemen of gerelateerde aandoeningen, zoals angststoornissen of astma.

Advies en tips om stress te voorkomen

  1. Stress kan toenemen als je bang bent dat je weer (meer) kortademig kunt worden, overleg dan met uw arts om te bekijken wat de oorzaak daarvan is.
  2. Leer uw grenzen kennen: streef naar een realistische planning en stel haalbare doelen voor uzelf. Wees niet bang om "nee" te zeggen tegen taken of verplichtingen die uw capaciteit overschrijden.
  3. Effectief tijdsbeheer: organiseer uw taken, stel prioriteiten en maak een planning. Dit helpt om een gevoel van controle en rust te creeren en helpt overweldiging te voorkomen.
  4. Zorg voor voldoende rust en slaap: zorg voor een regelmatig slaappatroon en geef uzelf voldoende tijd om uit te rusten. Een goede nachtrust versterkt uw veerkracht tegen stress.
  5. Beoefen ontspanningstechnieken en kijk of uw ademhalingspatroon goed is: maak tijd vrij voor ontspanning en doe activiteiten die u kalmeren en ontstressen, zoals meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen, wandelen in de natuur of luisteren naar rustgevende muziek.
  6. Onderhoud een gezonde levensstijl: eet gezond, evenwichtig en voedzaam voedsel, beweeg regelmatig en vermijd overmatig gebruik van stimulerende middelen zoals cafeine en alcohol. Een gezonde levensstijl helpt uw lichaam en geest veerkrachtiger te maken tegen stress.
  7. Onderhoud sociale contacten: bouw en onderhoud sterke sociale banden met vrienden, familie en ondersteunende mensen om u heen.
  8. Vind een evenwicht tussen werk en ontspanning: zorg voor een goede balans tussen werk, vrije tijd en ontspanning.
  9. Identificeer en beheer stressoren: probeer de specifieke stressoren in uw leven te identificeren en zoek manieren om ermee om te gaan. Dit kan betekenen dat u bepaalde situaties vermijdt, uw perspectief verandert, assertiviteitstechnieken toepast of hulp zoekt bij professionele begeleiding.
  10. Cultiveer positieve gedachten: wees u bewust van uw gedachten en probeer negatieve denkpatronen om te zetten in positieve en constructieve gedachten. Oefen dankbaarheid en zoek naar positieve aspecten in uw leven.
  11. Zoek professionele hulp indien nodig: als u merkt dat stress chronisch wordt, uw dagelijks functioneren belemmert of als u moeite heeft om ermee om te gaan, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken.

Wanneer is het zinvol om de kliniek voor ademtechniek te raadplegen?

De Kliniek voor Ademtechniek in Eindhoven is een bijzondere medische instelling waar een longarts en een ademfysiotherapeut samenwerken. Ze zijn gespecialiseerd in het herkennen van klachten die veroorzaakt kunnen worden door een verkeerde ademtechniek. Als je langdurige klachten hebt waarvoor geen duidelijke oorzaak is gevonden, kan het nuttig zijn om contact op te nemen met deze kliniek.

Bij een bezoek aan de kliniek, word je eerst door de longarts onderzocht na een uitvoerig gesprek. Daarna krijg je advies en ga je direct bij de ademfysiotherapeut aan de slag om een goede ademtechniek aan te leren. Als het al bekend is dat je klachten door een verkeerde ademhaling komen, of als je bent doorverwezen door een specialist of huisarts, kun je vaak meteen een afspraak maken met de gespecialiseerde ademfysiotherapeut.

De Kliniek voor Ademtechniek kan je helpen in de volgende situaties:

  1. Bij chronische ademhalingsproblemen, zoals kortademigheid, hyperventilatie of disfunctioneel ademen, als andere medische behandelingen geen verlichting hebben gebracht.
  2. Als je ademhalingsproblemen ervaart die verergeren door stress, hier leer je specifieke ademtechnieken om stress te verminderen en je ademhaling te reguleren.
  3. Als je gezonde ademhalingstechnieken wilt leren om je algehele welzijn te verbeteren, zowel fysiek als mentaal, biedt de kliniek educatieve programma's en begeleiding.
  4. Als je klachten ervaart zoals duizeligheid, chronische vermoeidheid, steken op de borst of benauwdheid, kan de kliniek je helpen om de oorzaken van je ademhalingsproblemen te identificeren en je individueel te begeleiden op basis van je specifieke behoeften.
Terug naar Klachten
Profiel foto dr. carel van wetering fysiotherapeut
Dr. Carel van Wetering

Omdat hij als kind astma had, weet Carel hoe cruciaal een goede ademhaling is. Na zijn opleiding tot fysiotherapeut deed hij ervaring op bij het Universitair Longcentrum Nijmegen. In 1994 startte hij zijn eigen fysiopraktijk voor patiënten met ademhalingsklachten. Dr. C.R. (Carel) van Wetering, fysiotherapeut, heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van hyperventilatie en longziekten.

Meer weten

Afspraak maken?

Laat uw gegevens achter en er zal spoedig contact met u opgenomen worden door een van onze artsen. Voeg altijd uw telefoon nummer toe, zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Of neem contact op met ons via 040 2019108 of afspraak@kliniekvoorademtechniek.nl

Velden die gemarkeerd zijn met een * zijn verplichte velden.

Bedankt! Wij nemen spoedig contact met u op.
Oeps! Er ging iets mis tijdens het verzenden... Probeer het later nog eens