Vermoeidheid

Laatst medisch gecontroleerd door:
Dr. Carel van Wetering
July 17, 2023
Afspraak maken?

In het kort

  • Chronische vermoeidheid kan veroorzaakt worden door verkeerde ademhalingstechnieken, wat leidt tot symptomen zoals vermoeidheid, lusteloosheid en overprikkeling.
  • Oorzaken van chronische vermoeidheid geassocieerd met ademhaling zijn onder andere verkeerd ademen, hyperventilatie, verminderde slaapkwaliteit, verstoorde doorbloeding en zuurstofafgifte, en stress.
  • Symptomen van chronische vermoeidheid zijn aanhoudende vermoeidheid, verminderde activiteit, gebrek aan motivatie om te sporten, afname van conditie, gewichtstoename en gevoelens van onzekerheid en verminderd vertrouwen in het lichaam.

Wat is chronische vermoeidheid en wat is de relatie met ademhaling?

Als je verkeerd of disfunctioneel ademt of hyperventileert kun je inderdaad chronisch vermoeid en lusteloos zijn. Eigenlijk “sta je constant aan” waardoor je overprikkeld bent.Je slaapt daardoor vaak slecht en raakt niet uitgerust. Door de lage koolzuurspanning in je bloed is de doorbloeding en de zuurstof afgifte aan de weefsels gestoord waardoor spieren vermoeid raken en je als het ware uitgeput bent. Omdat dit weer kan leiden tot stress is dat een extra factor die bijdraagt aan de vermoeidheid.

Oorzaken van chronische vermoeidheid

Chronische vermoeidheid kan heel veel verschillende oorzaken hebben, en één van de mogelijke factoren is een verkeerde ademhaling.

  1. Verkeerd of disfunctioneel ademen: Het onjuist gebruik van ademhalingstechnieken kan leiden tot chronische vermoeidheid.
  2. Hyperventilatie: Overmatige en snelle ademhaling kan leiden tot chronische vermoeidheid en lusteloosheid.
  3. Overprikkeling: Een verkeerde ademhaling kan ervoor zorgen dat je constant 'aan' staat, waardoor je overprikkeld raakt en vermoeidheid ervaart.
  4. Slechte slaapkwaliteit: Als gevolg van de overprikkeling en verstoorde ademhaling kan je slaapkwaliteit worden aangetast, waardoor je niet goed uitrust en vermoeid blijft.
  5. Verstoorde doorbloeding en zuurstofafgifte: Een lage koolzuurspanning in het bloed als gevolg van verkeerde ademhaling kan leiden tot verminderde doorbloeding en zuurstofafgifte aan de weefsels. Dit kan spiervermoeidheid veroorzaken en tot uitputting leiden.
  6. Stress: De vermoeidheid en de verstoorde ademhaling kunnen bijdragen aan verhoogde stressniveaus, wat op zijn beurt de vermoeidheid verder kan verergeren.

Het is belangrijk op te merken dat chronische vermoeidheid een complexe aandoening is en dat er mogelijk andere onderliggende oorzaken kunnen zijn. Het is altijd raadzaam om een arts te raadplegen als je last hebt van aanhoudende vermoeidheid, zodat de juiste diagnose kan worden gesteld en passende behandeling kan worden voorgesteld.

Symptomen van chronische vermoeidheid

Als je langdurig verkeerd ademt, of hyperventileert kun je chronisch moe en lusteloos zijn. Vaak is een gevolg dat je minder actief bent wat de moeheid verder doet toenemen. Geregeld heb je ook niet meer de fut om te sporten. Gevolg is dat je conditie afneemt en niet zelden worden mensen ook zwaarder. Kortom je gaat je steeds slechter voelen waardoor je onzeker wordt en het vertrouwen in je eigen lichaam sterk daalt.

  1. Vermoeidheid: Langdurig verkeerd ademen kan leiden tot aanhoudende vermoeidheid en lusteloosheid.
  2. Verminderde activiteit: Als gevolg van de vermoeidheid ben je mogelijk minder actief en heb je minder energie om deel te nemen aan fysieke activiteiten.
  3. Verlies van motivatie om te sporten: De verminderde energie en fut kunnen ervoor zorgen dat je geen motivatie meer hebt om te sporten.
  4. Afname van conditie: Het gebrek aan lichamelijke activiteit kan leiden tot een afname van je conditie, waardoor je uithoudingsvermogen en algehele fysieke fitheid verminderen.
  5. Gewichtstoename: Inactiviteit en een verminderde stofwisseling als gevolg van verkeerd ademen kunnen leiden tot gewichtstoename.
  6. Gevoel van onzekerheid en verminderd vertrouwen in het lichaam: De negatieve fysieke symptomen en het voortdurende gevoel van slechter worden kunnen leiden tot een gevoel van onzekerheid en verminderd vertrouwen in je eigen lichaam.

Onderzoek en behandeling van chronische vermoeidheid met ademtherapie

Als het duidelijk voor wordt dat je vermoeidheid door een verkeerde ademhaling of chronische hyperventilatie komt, vallen de puzzelstukjes vaak op zijn plaats. Hierdoor begrijp je plots hoe belangrijk je ademhaling is. Dat is het begin van een nieuwe fase waarbij je je zelfvertrouwen kunt herwinnen:

  1. Ademhalingsoefeningen begeleid door de ademtherapeut
  2. Geleidelijk weer aan je conditie gaan werken en
  3. Indien stress factoren een rolspelen bij je klachten moet daar ook aandacht aan worden besteed.

Het is belangrijk op te merken dat chronische vermoeidheid een complexe aandoening is en dat er mogelijk andere onderliggende oorzaken kunnen zijn. Het is altijd raadzaam om een arts te raadplegen als je last hebt van aanhoudende vermoeidheid, zodat de juiste diagnose kan worden gesteld en passende behandeling kan worden voorgesteld.

In de Kliniek voor Ademtechniek proberen we altijd door middel van een diagnose de oorzaken van al je klachten in kaart te brengen en je vervolgens een goed advies te geven of er nader(specialistisch) onderzoek gedaan moet worden

Advies en tips voor het omgaan met chronische vermoeidheid en ademhalingsproblemen

Het is belangrijk dat duidelijk wordt wat de reden van je vermoeidheid is. Als dat niet zo is en je klachten aanhouden is dat een reden voor overleg met je huisarts. Soms is het dan nodig dat er nader (al dan niet specialistisch) onderzoek wordt gedaan. Als je ook het gevoel hebt dat je mogelijk een verkeerd adempatroon hebt kun je naar een (gespecialiseerde) ademfysiotherapeut gaan. In de Kliniek voor Ademtechniek bestaat de mogelijkheid dat je éénmalig door een longarts wordt gezien en direct aansluitend door de gespecialiseerde ademfysiotherapeut.

Wanneer moet je een arts raadplegen bij chronische vermoeidheid?

Het is belangrijk dat duidelijk wordt wat de reden van je vermoeidheid is. Als dat niet zo is en je klachten aanhouden is dat een reden voor overleg met je huisarts.

Wanneer de Kliniek voor Ademtechniek raadplegen bij chronische vermoeidheid

Er zijn veel mensen die vanwege allerlei klachten, waaronder vermoeidheid bij verschillende artsen, specialisten en therapeuten zijn geweest en te horen kregen dat alle onderzoeken goed waren. Dat is fijn, maar veel mensen blijven toch klachten houden (soms vele jaren!) die ze niet kunnen verklaren. Hierdoor verliezen ze het vertrouwen in hun lichaam steeds meer en zitten ze niet meer goed in hun vel. Dit kan aanleiding zijn voor angst, stress en neerslachtigheid.

In de Kliniek voor Ademtechniek zien wij heel vaak dit soort mensen. Zij worden eerst uitgebreid gezien door de longarts en aansluitend door de ademspecialist. Heel vaak wordt het na zo’n consult duidelijk voor de client hoe de vork in de steel zit en kan een behandeling en of advies gegeven worden.

Terug naar Klachten
Profiel foto dr. carel van wetering fysiotherapeut
Dr. Carel van Wetering

Omdat hij als kind astma had, weet Carel hoe cruciaal een goede ademhaling is. Na zijn opleiding tot fysiotherapeut deed hij ervaring op bij het Universitair Longcentrum Nijmegen. In 1994 startte hij zijn eigen fysiopraktijk voor patiënten met ademhalingsklachten. Dr. C.R. (Carel) van Wetering, fysiotherapeut, heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van hyperventilatie en longziekten.

Meer weten

Afspraak maken?

Laat uw gegevens achter en er zal spoedig contact met u opgenomen worden door een van onze artsen. Voeg altijd uw telefoon nummer toe, zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Of neem contact op met ons via 040 2019108 of afspraak@kliniekvoorademtechniek.nl

Velden die gemarkeerd zijn met een * zijn verplichte velden.

Bedankt! Wij nemen spoedig contact met u op.
Oeps! Er ging iets mis tijdens het verzenden... Probeer het later nog eens